טיפ בטולרנסים גיאומטריים – GD&T:
הסיבה להשתמש בטולנס אסימטרי היא להשיג את ההתאמה הדרושה בין שני פיצ'רים (גל / קדח או חריץ ושגם) וחליפיות של חלקים, ללא צורך בהתאמות נוספות.
לדוגמה, התאמה בין קדח לפין מיקום. עבור פלדות פיני המיקום הנפוצים הם בטולרנס m6 (פלוס – פלוס) התאמה הרצויה היא מיקום בלחץ קל לקדח בו רוצים שהפין ישאר H7 (אפס – פלוס) ומיקום בהחלקה לקדח בצד הפריק E9 (פלוס – פלוס).
השיטה המקובלת בתעשייה מתבססת על טבלאות "גל/קדח" לפי התקן האמריקאי ANSI B4.1 או התקן הבינלאומי ISO 286 (הנפוץ יותר). להתאמות נפוצות בקדחים יש כלי מדף (למשל מקודד H8).
התרחבות השימוש במודלים לתכנות CNC מקלה על התכנות, מאחר והTool Path נבנה לפי מודל הCAD, השימוש במודל העלה אתגר שלא היה קיים קודם והוא תיכנות לטולרנס אסימטרי. עד שתוכנות הCNC החלו לספק פתרונות, תכנתים השתמשו בTool Ofset או הכנסת אופסט למודל הCAD, בשני המקרים תוספת עבודה שגרמה לבקשות לקבל מודלים באמצע טולרנס.
בעיה זו אינה קיימת כבר מספר שנים, בזכות התרחבות השימוש במודלים והתרחבות השימוש בMBD (Model Based Definition – מתן טולרנסים במודל הCAD), תוכנות הCNC נותנות מענה אוטומטי לטולרנסים אסימטריים, כפי שניתן לראות בסירטוני קידום באתרים השונים לדוגמה בסירטון של SolidWorks CAM.
כלים דומים לקריאה של טולרנסים מהמודל (כולל טולרנסים גיאומטריים וטיב פני שטח) קיימים ברוב תוכנות הCNC המסחריות ומאפשרים קיצור משמעותי בזמן התכנות.
שאלות? רעיונות? הצעות?
כיתבו לנו info@TES-tec.net