הטיפ תואם ISO ו ASME
אחד הפתרונות להתקנת מתגים ורכיבים אלקטרוניים בפנלים במקום חור עגול, הוא חור עגול עם צד אחד שטוח (D-Hole), או שני צדדים שטוחים (Double D Hole).
איך לתת גבולות גיאומטריים לגודל ומיקום של D-Hole?
הצד השטוח של חור מסוג D (יחיד או כפול) מבטיח שהרכיב לא יסתובב בתוך החור, ושומר על הכיוון הדרוש. סוג התקנה זה נפוץ עבור סוגים שונים של מתגים או בוררים סיבוביים
טולרנס פרופיל מאפשר להתיחס לחלק העגול והשטוח של החור כיחידה אחת. (למרות שעדיין בקטלוגים של יצרני רכיבים מופיע שרטוט התקנה עם טולרנס פלוס מינוס לחורים הצורתיים, מומלץ לעבור לטולרנסים גיאומטריים, כי טולרנס פלוס\מינוס לא מוגדר באופן חד משמעי, למיקום ותנוחה בין שני הפיצ'רים השונים: החלק העגול והחלק השטוח).
בנוסף מיקום בפוזישן, מאפשר לתת בונוס למיקום החור הצורתי: ככל שהחור גדול יותר, סטיית המיקום והתנוחה יכולה לגדול בהתאמה (להימנע בפסילה של חלקים טובים, ואפשרות לבדיקת המיקום בעזרת מדיד GO)
איור 4 מציג פרט משרטוט למתן טולרנסים לD-Hole לפי ASME
(בתקן האמריקאי העיגול על הלידר, ALL AROUND, מציין כי יש להתייחס לחור העגול ולצד השטוח כאל יחידה אחת שהפרופיל חל עליה)
ואיור 5 מציג פרט משרטוט למתן טולרנסים ל D-Hole לפי ISO (בתקן הבינלאומי העיגול על הלידר, ALL ARUOND, מציין כי החור העגול והצד השטוח צריכים לקיים כל אחד בניפרד את הפרופיל והסימן UF נדרש כדי לציין כי יש להתייחס לחור העגול והצד השטוח כאל יחידה אחת)
לסיכום:
דרישות גיאומטריות נועדו להבטיח פונקציונאליות של פריט מיוצר. טולרנסים גיאומטריים מאפשרים לנו לתאר את האילוצים בשפה תקנית, קצרה וחד משמעית ולחסוך למי שמכיר את השפה את הצורך בהסברים מילוליים ומצגות.
טולרנס גיאומטרי מגדיר מה צריך! לא איך לייצר ולא איך למדוד.
אם השרטוט צמוד לתקן, אז טענות של "אין דבר כזה" אינן מוצדקות וסביר להניח שכלי תוכנה לתכן, יצור ובקורת תומכים במפרט הדרישות התקני!
נכון יש פערי ידע בתעשיה, אבל פער ידע הוא יחסית קל לטיפול. ומגבלות תוכנה לבדיקת דרישה שמופיעה בתקינה ("אי אפשר לעשות כזה דבר") שווה בחינה, פניה לתמיכה או חיפוש באינטרנט…
טולרנסים גיאומטריים הם הכלי הטוב ביותר שקיים בתעשייה להפחתת סיכונים ומחלוקות, והם ישימים וחיוניים לכל חלק (פשוט או מסובך).
שרטוט ללא טולרנסים גיאומטריים הוא פתח לסיכונים לתכן יצור ובקורת!!!
אז מתברר שלא צריך ל "המציא את הגלגל" ויש פתרונות תקניים למקרים פשוטים וגם למורכבים.
ובשורה התחתונה
גם אם עשינו משהו "אלף פעמים", ו"כולם" מבינים למה הכוונה,
יתכן וזה נפוץ ומקובל
אבל זה לא הופך להיות תקני!
שאלות? הצעות? רעיונות?
כיתבו לנו – info@TES-tec.net